Yök Atlas Tercih Robotu

Yök Atlas tercih robotu bir yazılımdır. YÖK’e (Yükseköğretim kurulu) göre üniversite için bölümü tercih yapacak öğrencilerin bilinçli karar vermelerine yardımcı olmak için 2016’da halka sunulan Yükseköğretim Program Atlası (Yök Atlas) ilk yayınlandığı günden beri üniversite tercih dönemlerinde üniversite adaylarına önemli ölçüde yardım sağlamaktadır.

Yazılım bir “tercih robotu” değildir. Sadece YÖK tarafından güncellenip, değiştirilebilen bir yazılımdır. Yazılım, YÖK tarafından kontrol edildiğinden en güncel ve en güvenilir bilginin Yök Atlas’ta bulunduğu söylenmektedir.

“Lisans / Önlisans Tercih Sihirbazı” ile “Meslek Atlası” modülleri dışında da “üniversitelerimiz”, “Lisans / Önlisans Atlası”, “Net Sihirbazı”, “Mezun Başarı Atlası” ve “Tercih Listem” modülleri de bulunmaktadır.

Yök Atlas Tercih Robotu
Yök Atlas Tercih Robotu

Yök Atlas Tercih Robotu Nasıl Kullanılır?

YÖK’ün yayınladığı tercih robotu, ÖSYS’ye giren öğrencilere kolaylık sağlamaktadır. Bu robot ile öğrenci alan lisans programlarının, kontenjan, yerleşen sayısı, taban puan ve taban başarı sırası bilgilerine ulaşmak oldukça basittir.

Son dört yılın taban başarı sıraları, puan türü değişen programların eski puan türündeki taban başarı sıraları; şehre, üniversite türüne, burs oranlarına, öğretim türüne göre arama yapma imkânı mevcuttur. Bunu sağlamak için Yök Atlas tercih robotu kısmındaki “Puan Türü Seçin” alanını doldurmanız gerekir. Sonrasında bilgiler kolayca görüntülenmektedir.

Üniversite Tercih Sistemi Nasıl Çalışır?

Yök Atlas tercih robotunun üniversite tercihlerinde büyük destekçi olan bir yazılım olduğundan bahsetmiştik. Fakat, “tercih sistemi nasıl çalışır?”, “Ölü tercih var mıdır?”, “Hangi bölümün gelme olasılığı nedir?”, “Yığılmalar beni nasıl etkiler?”, “Kontenjan artışları beni istediğim bölüme yerleştirir mi?” gibi soruların yanıtlarından da bahsedeceğiz.

ÖSYM herkes için bir sıralama yapar ve bütün adaylara bu sıralama sonuçlarını gönderir. Bütün adaylar tercih işlemlerini yaptıktan sonra ÖSYM işe koyuluyor ve bilgisayar sistemi çalışmaya başlıyor.

Bu sistem Türkiye birincisinden başlayarak tercihleri inceliyor. İlk tercih ettiği üniversitenin öncelikle kontenjan durumuna bakıyor. Türkiye birincisi için kontenjanın dolu olma durumu söz konusu değildir. İlerleyen adaylar için, adayın tercih listesinde ilk boş kontenjana yerleştiriyor. Bu yazılım ilk boş kontenjanı olan bölüme yerleştirdikten sonra diğer tercihlere bakmaz.

Herhangi istediğiniz bir bölümün 50 kişilik kontenjanı dahi sizin kesin olarak girebileceğiniz göstermez. Sizden yüksek sıralama ve puan yapmış 50 adayın bu bölümü tercih etmesi durumunda sıralamanız bölüme göre ne kadar yukarıda olursa olsun giremeyebilirsiniz. Bu durum ise yığılma durumudur.

Yapacağınız tercih sıralamasında aday ne kadar geçen senin sıralamalarına göre tercih yapsa da her sene sıralamalar değişmektedir. Geçen sene 35 bin ile kapatan bir bölüm bu sene 45 bin ile kapatabilir. Bu durumda adayın bir sonraki tercih ettiği 40 bin ile kapatan bir bölüm, ölü tercih olarak nitelendirilir. Bu nedenle sıralamadan ziyade genelde istediğiniz üniversite ve bölüme göre sıralama yapılması önerilir.

Yorum yapın