Hemşirelik, sağlık sektöründe gerek kronik gerek fiziksel gerekse zihinsel hastalıkları bulunan hastalara bakım sağlayıp onları eski yaşam kalitesine dönmesi için çaba sarf eden bir meslektir. Hemşirelik üniversitelerde lisans programı olarak eğitimi alınan bir bölümdür. Alan dersleri yoğunlukta sayısal ile alakalı olduğundan ötürü sayısal alandan öğrenci alan bir bölümdür. YÖK Atlas hemşirelik bölümü sekmesinde “fakülte” olarak 577 kayıt bulunmaktadır. Bu okulların türleri 270’i devlet üniversiteleri, 272’si vakıf ve 35’i KKTC üniversiteleridir. En yüksek puanlı olan yer vakıf üniversitesi olan Koç Üniversitesinin tam burslu olan bölümüdür.
Devlet üniversitelerinden en yüksek puanlısı ise İstanbul (Cerrahpaşa) Üniversitesidir. “Yüksekokul” bölümünde ise 164 üniversite bulunmaktadır. Bunların 52’si devlet, 76’sı vakıf, 36’sı KKTC üniversiteleridir. En yüksek puanlı yüksekokul devlet üniversitesi olan Dicle Üniversitesi, vakıf üniversitesi olarak en yüksek puanlı olan ise KTO Karatay Üniversitesi’dir.
Hemşirelik Bölümü Dersleri, Sorumlulukları, İş İmkânları
Hemşirelik bölümü anatomi, fizyoloji, mikrobiyoloji, hemşireliğin esasları, sağlık değerlendirmesi, hasta eğitimi, acil hemşireliği, psikoloji vs. gibi çeşitli derslerden oluşmaktadır. Bu dersler ve daha birçok fazlası dört sene boyunca öğrenciye ilke, yöntem ve kuralları öğretmek amacıyla verilir.
Hemşireliği düzgün icra edip faydalı olabilmek için bölümü okuyan öğrencilerin yerine getirmesi gereken sorumlulukları ve davranışları vardır. Hemşirelerin sorumlulukları: hastaları tetkikler için hazırlama, ilaçları ve serumları uygulama, kan örneği alma, hastaya bakım sağlama, şeker, tansiyon, kan basıncı ölçme, hastaya manevi ve mental destek sağlama, rapor yazma gibidir. Bu sorumlulukları ve türevlerini yerine getirebilmek için hemşirelik bölümü adaylarının problem çözme becerisine sahip olması, soğukkanlı olması, kritik anlarda mantıklı kararlar verebilmesi, iyi iletişim kurabilen birisi olması gereklidir.
Hemşirelerin özel sektörde, kamuda ve devlet hastanelerinde iş imkânları oldukça geniştir. Sağlık kuruluşlarında iş bulabilirler ve internet çağında olmamızdan ötürü internet aracılığıyla birçok hemşire arayan hastanelerin ilanlarına ulaşabilirler. Covid-19 salgını nedeniyle hemşirelerin iş bulma imkânı da bulunduğumuz yıllarda artmıştır.
Hemşirelik Fakültesi ve Yüksekokulu Arasındaki Fark
YÖK Atlas hemşirelik bölümü seçmeyi düşünen üniversite adayları eğer yeni araştırmaya başlıyorsa büyük ihtimalle fakülte ve yüksekokul arasındaki farkın ne olduğunu anlamak isteyeceklerdir. Fakülte veya yüksekokulun diploma anlamında birbirine hiçbir üstünlüğü bulunmamaktadır. Yani farkı yoktur diyebiliriz. Farkı yoksa neden böyle ayrılmış sorusuna cevap ise genellikle şu şekilde verilmektedir:
Yüksekokullar daha çok pratik eğitime önem vermekte ve daha yoğun staj programı uygulamaktadır. Öğrencilere el becerisi kazandırmak amaçlanır fakat teorik anlamda fakültelerden farkı yoktur.
Fakülteler daha fazla teorik eğitime önem göstermektedirler. Derslerde daha kapsamlı ilerlemektedirler ve staj programlarını son senelerinde yapmaktadırlar.
Genel anlamda toplamak gerekirse büyük farkları yoktur ve ikisinden de mezun olarak iyi bir hemşire olabilirsiniz. Farklılık kurumsal anlamdadır ve pek fark yoktur diyebiliriz.