Yök atlas, YÖK (yükseköğretim kurumu) tarafından kurulmuş bir yazılımdır. Bu yazılım üniversite adaylarının, üniversite ve mesleki tercih yapacak öğrenciler için oluşturulmuş bir yazılımdır. Yök Atlas özellikle son yıllarda sınava giren kişiler için oldukça tercih edilmektedir. Yök Atlas, yerleşmek istenilen bölümün istenilen bilgisine kolaylıkla ulaşabilmektedir. Yök atlas sayesinde 4 yılın taban başarı sıraları, puan türü değişen programların eski puan türündeki taban başarı sıraları, şehre, üniversite türüne, burs oranlarına, öğretim türüne göre aramalar da yapılabiliyor.
“Lisans / Önlisans Tercih Sihirbazı” ile “Meslek Atlası” modülleri dışında da “üniversitelerimiz”, “Lisans / Önlisans Atlası”, “Net Sihirbazı”, “Mezun Başarı Atlası” ve “Tercih Listem” modülleri de bulunmaktadır.
YÖK Atlas 2022, YKS sonrasında üniversite adaylarının en çok ilgilendiği bilgileri içerisinde barındıran bir rehber niteliğindedir. İçerisinde üniversitelerin programları hakkında her türlü bilgiye sahip olan bu sayfa “Yükseköğretim Program Atlası” olarak bilinmektedir. Üniversite adayları buradan lisans ve ön lisans program isimleri, kontenjanlar, gereken netler, puanlar, sıralamalar, o programa yerleşen adayların tercihini verdiği diğer bölümler, ağırlıkta yaptıkları meslekler, hangi okullardan geldiği, yerleşen en son kişinin puanı gibi detaylarla tercih döneminde ihtiyaçları olan bilgilere erişebilir.
18-19 Haziran 2022’de gerçekleşen YKS sonrası tercihler 27 Temmuz, 5 Ağustos tarihleri arasında ÖSYM’nin kendi sitesinden gerçekleştirilecektir. Bu tarihlerden önce öğrencilerin YÖK Atlas sitesi üzerinden istedikleri programları her detayına kadar araştırıp bilinçli bir tercih yapması gelecekleri için büyük önem taşımaktadır.
Yök Atlas Güvenilir Mi?
Yök Atlas halihazırda YÖK’ün yazdığı bir yazılımdır. Bu sayede, içindeki bilgilerin hepsi güncel bilgilerdir. Yazılım bir “tercih robotu” değildir. Sadece YÖK’ün üstünde değişim ve güncellemeler yapabileceği güncel bir yazılımdır. YÖK ise son dört yılın verilerine dayandırarak bu değişimi yapmaktadır. Bu durum Yök Atlas’ın güvenli olduğunun en büyük kanıtıdır.
Yök Atlas Nasıl Kullanılır?
Sitede karşınıza çıkacak olan “Üniversite Seç” kısmına üniversiteyi girerek, o üniversitedeki lisans programlarının hepsini görebiliyor olacaksınız. Detayları görmek için programın üstüne tıklayabilirsiniz.
Gözüken “Program Seç” kutucuğuna tercih ettiğiniz programı (mesleği) girdiğinizde, bu addaki programların bulunduğu üniversiteleri görebileceksiniz. Detayları görmek istediğiniz program için üniversitenin üzerini tıklayabilirsiniz.
Açılacak sayfalarda aşağıdaki detayları bulacaksınız:
- Yükseköğretim Girdi Göstergeleri:
- Kontenjan, ek yerleşen, yerleşen, ek kayıt yaptıran, kayıt yaptıran sayıları
- Kontenjan, yerleşen, kayıt yaptıran, ek kayıt yaptıran sayıları
- Yerleşenlerin cinsiyet dağılımı
- Yerleşenlerin geldikleri coğrafi bölgeler
- Yerleşenlerin geldikleri coğrafi bölgeler
- Yerleşenlerin geldikleri coğrafi bölgeler
- Yerleşenlerin geldikleri iller
- Yerleşenlerin öğrenim durumu
- Yerleşenlerin liseden mezuniyet yılları
- Yerleşenlerin mezun oldukları lise tiplemesi
- Yerleşenlerin mezun oldukları liseler
- Yerleşenlerin okul birinci
- Taban puan ve başarı sırası istatistikleri
- Yerleşen son kişinin profili
- Yerleşenlerin YKS net ortalamaları
- Yerleşenlerin YKS puanları
- Yerleşenlerin YKS başarı sıraları
- Ülke genelinde tercih edilme istatistikleri
- Yerleşenlerin ortalama kaçıncı tercihlerine yerleştikleri
- Yerleşenlerin tercih eğilimleri – Üniversite türleri
- Yerleşenlerin tercih eğilimleri – Üniversiteler
- Yerleşenlerin tercih eğilimleri – İller
- Yerleşenlerin tercih eğilimleri – Özdeş / Farklı programlar
- Yerleşenlerin tercih eğilimleri – Programlar (Meslekler)
- Yerleşme koşulları
- Yükseköğretim Süreç ve Çıktı Göstergeleri:
- Öğretim üyesi sayısı ve unvan dağılımı
- Kayıtlı öğrenci sayısı
- Kayıtlı yabancı öğrenci sayısı
- Programdan mezun olan öğrenci sayısı
- Değişim Programları ile giden / gelen öğrenci sayısı
- Yatay geçiş ile gelen öğrenci sayısı
Yök Atlas’tan yararlanabilecek kitle yükseköğretime geçiş aşamasındaki öğrenciler, öğrenci aileleri, ortaöğretim seviyesindeki eğitimciler, eğitimciler, eğitim yöneticileri, yükseköğretim seviyesinde akademisyen, araştırmacı ve yöneticilerdir.
Yazılım, 2018, 2019 ve 2020 YKS’de Merkezi Yerleştirme ile öğrenci alan üniversitelerin lisans programlarını kapsamaktadır.
YÖK Atlaslarında Neler var?
Kişiler 4 ve daha fazla yıllık fakültelere yani lisans bölümlerine adaylarsa YÖK Lisans Atlası içerisindeki bilgilerden doğru ve bilinçli tercihlerde bulunabilir. Burada en başta belirtilen bilgilerle beraber öğrencilerin geldikleri lise ve bölgeler, yabancı uyruklu öğrenci bilgileri, öğretim üyelerinin sayısı ve bilgilerine ulaşılabilmektedir. Ön lisans adayları için hazırlanmış atlasta ise yine aynı bilgilerle beraber geçmiş yıllarda kaç kişinin mezun olduğu ve yatay geçişle ilgili bilgiler de yer almaktadır. Ayrıca Erasmus imkanları ile ilgili de verilere ulaşılabilmektedir.
Bu atlasların yanında Mezun Başarı Atlası ve Meslek Atlası da site içerisinde bulunmaktadır. Mezun Başarı Atlası ilgili senede mezun olan üniversitelilerin merkezi uzmanlık sınavlarında gösterdikleri başarılar değerlendirilir. Bu sınavlar arasında AB-AYB, DUS, TUS-KTP, TUS-TT2, TUS-TT1, KPSS-1, KPSS-2 gibi sınavlar vardır. Meslek Atlasında ise bölümlere göre kontenjan, tercih ve yerleşme istatistiklerine ulaşabilirsiniz.
Tercih Sihirbazları Nedir?
Tercih sihirbazı YÖK Atlas 2022 üzerinden erişilebilen, kişilerin tercih listelerini ayarlamasına yardımcı olan bir seçenektir. Buradan kişiler gerçek olmayan bir tercih listesi üzerinden istedikleri programları sıralayabilir, verilerine kolaylıkla ulaşabilir. Bununla beraber YKS Net Sihirbazı ile, istediğiniz bölümü kazanmış öğrencilerin OBP ve net sayılarını görebilir buna göre bir çalışma programı oluşturabilirsiniz. Fakat bunu yapabilmek için önce isim, soy isim ve e posta bilgileriniz ile sayfaya üye olmanız ardından gelecek aktivasyon linkine tıklamanız gerekmektedir.
Tercih sihirbazı üzerinden yaptığınız işlemlerin hiçbir geçerliliği olmadığını unutmamanız gerekmektedir. Uygulama sadece size yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Tercih tarihinde ÖSYM’nin kendi sitesine tercihlerinizi verip onaylamanız gerekmektedir. Tercih döneminde “Üniversitelerimiz” kısmında yer alan bölümden hedeflediğiniz yerin öğrenci ve öğretim görevlisi sayı oranı, üniversitenin hangi tarihte kurulduğu, ilgili üniversitenin resmî web sitesi ya da sosyal medya hesapları, içerisindeki spor imkanları, iletişim bilgileri, kurulmuş olan öğrenci toplulukları, yüz ölçümü, laboratuvar sayısı, yurt kapasitesi, ücret bilgileri ve Erasmus imkanları hakkında bilgiye erişebilirsiniz.